Kontakt

Meest voorkomende tegelsoorten

In dit artikel geven we u een kort overzicht de meest voorkomende soorten tegels. We willen u uiteraard nog graag persoonlijk adviseren, daarom kunt u voor gedetailleerde vragen altijd contact met ons opnemen. We bespreken de volgende tegelsoorten:

  • Aardewerk
  • Zandsteen
  • Keramische tegels
  • Cotto
  • Natuursteen
  • Glas

Aardewerk

Aardewerken tegels worden voornamelijk verwerkt als wandtegels in badkamers. Het keramische materiaal is zeer decoratief en kan gemakkelijk worden bewerkt, maar het is niet zo robuust en duurzaam als andere materialen. Het oppervlak van het geglazuurde aardewerk is poreus en daardoor niet vorstbestendig. Buitengebruik wordt dan ook afgeraden.

Zandsteen

Zandstenen tegels zijn verkrijgbaar in twee vormen: geglazuurd en ongeglazuurd. De ongeglazuurde variant absorbeert vrijwel geen water en is vorstbestendig. We bevelen het gebruik van deze tegels daarom sterk aan voor buitengebruik, bijvoorbeeld op uw vloer. Omdat het materiaal ook robuust, duurzaam en vlekbestendig is zijn zandstenen tegels ook uitstekend te gebruiken op plaatsen waar ze snel vies worden, zoals in de keuken. Voor de geglazuurde variant is geen generiek gebruiksadvies te geven: afhankelijk van hoe de tegel geglazuurd is, kan de slip- en slijtvastheid verschillen.

Keramische tegels

Keramiek is een van de meest gebruikte materialen. Het is uitermate stabiel, duurzaam en sterk, en vlek-, water- en vorstbestendig. Het is geschikt voor montage op de vloer en op wanden, zowel binnen als buiten. Ook bij keramiek is er een geglazuurde en ongeglazuurde variant. Geglazuurd keramiek is in vergelijking met geglazuurd zandsteen vorstbestendiger en breekt minder snel. Maar ook hier bepaald de aard van het glazuur over de slip- en slijtvastheid. Een belangrijk voordeel van geglazuurd keramiek is de verscheidenheid aan looks en ontwerpen. Er is bijvoorbeeld de hout- of steen-look en daarnaast zijn er talloze prachtige kleuren verkrijgbaar. Als de tegel een glanzend wit oppervlak heeft is deze mechanisch gepolijst. Bij het gebruik van dit soort gepolijste tegels in de keuken wordt het aanbevolen om deze van tevoren te impregneren, omdat in het productieproces microfijne openingetjes in het oppervlak ontstaan waar vuil in kan komen.

Terra Cotta / Cotto

Cotto tegels zijn niet mechanisch gemaakt, maar individueel met de hand, voornamelijk rond de Middellandse Zee. Ze hebben de kenmerken van een ongeglazuurde aardewerken tegel. Cotto tegels zijn meestal gemaakt van klei en het oppervlak is ruw en poreus en oogt anders dan alle andere tegels. De cotto tegels valt erg in de smaak bij fans van een mediterrane sfeer. Opvallend is dat Cotto in de ongeglazuurde variant uitstekend warmte vasthoudt en de luchtvochtigheid van een ruimte aangenaam reguleert. Ook gunstig is dat de tegel geluidsisolerend werkt. In de geglazuurde variant komt de warmteopslag wat minder terug, maar deze is wel een stuk makkelijker te onderhouden. Onbehandelde Cotto tegels worden na het leggen geïmpregneerd, waardoor de tint van de tegel met de jaren wat verandert en in schoonheid wint. Aangezien Cotto erg poreus materiaal is zijn de tegels in ons klimaat (door periodes met vorst) niet geschikt voor buitengebruik.

Natuursteen

Natuursteen wordt gewonnen in steengroeven en tijdens nabewerking op maat gezaagd. Ook wordt het oppervlak daar deels behandeld. Natuursteen is een onderhoudsintensief materiaal, maar beloont u met een prachtige look. Kleurverschillen en imperfecties die door de eeuwen heen in het natuursteen zijn ontstaan maken het materiaal bijzonder waardevol en aantrekkelijk. Een tegel wordt pas als natuursteentegel beschouwd als deze niet dikker is dan 12mm. Dikkere natuursteentegels worden “natuursteenplaat” genoemd.

De meest voorkomende vormen van natuursteen zijn basalt, graniet, kalksteen, marmer, kwartsiet, zandsteen en travertijn. Afgezien van marmer (uitzonderingen daargelaten) zijn natuursteensoorten geschikt voor binnen en buiten.

Glas

Glazen tegels zijn zeer gemakkelijk te reinigen en zijn zeer hygiënisch. Ze worden gekenmerkt door schitterende kleuren die, afhankelijk van de lichtinval, zorgen voor mooie reflecties. Glazen tegels worden vaak gebruikt in de vorm van een mozaïek of als accent tussen andere tegels. Het oppervlak is glad, hard en niet poreus. Het risico dat een tegel breekt bij de installatie is wat groter dan bij andere soorten en vereist speciale gereedschappen, lijm en voegmiddelen.