Kontakt

Kwaliteitscriteria bij het kiezen van een tegel

Vloeren van tegels staan bekend om hun lange levensduur, ze zijn tijdloos en uitermate geschikt voor vloerwarming. Natuurlijk is bij het kiezen van de juiste tegel niet alleen het uiterlijk relevant. Afhankelijk van de ruimte waarin de vloertegel wordt gebruikt, zijn er ook enkele belangrijke kwaliteitscriteria waar rekening mee gehouden dient te worden.

Slijtweerstand

Over het algemeen kan een vloertegel ook op een wand geplaatst worden. Andersom is dit vaak niet van toepassing. Dit komt omdat een wandtegel over het algemeen dunner is en daardoor minder druk kan weerstaan. Wanneer u gaat lopen op een wandtegel bestaat de kans dat de tegel beschadigd of zelf scheurt, barst of breekt. Let bij een tegel vooral op de slijtweerstand. Deze slijtweerstand wordt aangegeven met een PEI-waarde. Voor een wandtegel volstaat een PEI-waarde van 1. Voor vloertegels moet u rekening houden met een PEI-waarde van 3 of hoger.

  • PEI-waarde 3 (en hoger): Geschikt voor gemiddeld gebruik van de tegelvloer, met schoenen aan. Geschikte ruimtes zijn de badkamer, slaapkamer, woonkamer en hal.
  • PEI-waarde 4 (en hoger): Geschikt voor ruimtes waar veel wordt gelopen. Geschikte ruimtes de woonkamer, hal en kantoorruimtes.
  • PEI-waarde 5: Geschikt voor ruimtes waar veel wordt gelopen door veel personen tegelijk. Geschikte ruimtes zijn vooral voor industrieel gebruik.

Wij raden aan om onafhankelijk van de slijtageklasse, uw tegels bij de in- en uitgangen van uw woning te beschermen met een deurmat.

Slipweerstand

Bij sommige ruimtes speelt veiligheid een belangrijke rol bij het kiezen van de geschikte tegel. De badkamervloer kan vochtig worden waardoor er een risico tot uitglijden ontstaat. Bij deze vochtige ruimtes is het aan te raden om een tegel te kiezen met een hogere slipweerstand. Deze slipweerstand wordt aangegeven als R-Waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slipweerstand. Over het algemeen volstaan tegels met een R-waarde tussen de 9 en 13 (of B – C) voor gebruik in de badkamer. Ook natuurstenen tegels kunnen worden toegepast in vochtige ruimtes. Deze tegels dienen dan echter wel te zijn voorzien van een geïmpregneerde laag. Het nadeel van een hoge R-waarde is dat deze tegels ook moeilijker schoon te maken zijn. Dit komt door het ruwe oppervlak waar het vuil goed aan hecht.

Kleur

Hoewel de tegels machinaal gemaakt worden, gaat het om een natuurproduct en kan er altijd kleurverschil optreden. Om dit tegen te gaan worden tijdens het zetten verschillende pakketten tegels door elkaar gemengd.

Wateropname

Hoe poreuzer het oppervlak van een tegel, hoe meer water door kan dringen in de tegel en hoe kwetsbaarder een tegel is voor vorstschade. Bij een wateropname van minder dan 3% van zijn eigen gewicht, is een tegel vorstbestendig.

Wandtegels

Bij wandtegels slipweerstand, slip en slijtvastheid natuurlijk niet belangrijk. Omdat deze meestal geplaatst worden in de keuken en in de badkamer, moeten ze vooral water- en vochtbestendig zijn. Door de hoge kwaliteitseisen van een vloertegel, kunnen ze gemakkelijk worden gebruikt als een wandtegel. Omgekeerd is dit niet mogelijk.