Kontakt

Vloerconstructie

Een vloerconstructie is normaliter opgebouwd uit twee of drie lagen. Het draagvermogen van de vloer wordt bepaald door de draagvloer. De draagvloer draagt de draaglasten aan de dragende constructie van de woning af. Boven op deze draagvloer wordt een dekvloer geplaatst. Deze dekvloer kan zowel isolatie als vloerverwarming bevatten. De dekvloer kan tevens als toplaag dienen of zo worden afgewerkt dat er een afwerklaag bovenop geplaatst kan worden. Deze afwerklaag wordt ook wel de toplaag genoemd. Er zijn verschillende soorten afwerking mogelijk, denk bijvoorbeeld aan laminaat, parket, tegels of een gietvloer.

Afwerklaag

De afwerklaag is bepalend voor de uitstraling van het interieur. Daarnaast dient een vloer ook functioneel, duurzaam, comfortabel en hygiënisch te zijn. Een goede vloer draagt bij aan de isolatie van de woning, zowel thermisch, akoestisch als brandwerend. Daarnaast zorgen de gekozen materialen voor een duurzame oplossing, een vloer waar men nog jaren mee vooruit kan. Natuurlijk moet deze vloer naast comfortabel ook hygiënisch zijn voor de situatie waarin hij gebruikt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reinigen en onderhouden van de vloer. Onder het kopje ‘Afbouw > Vloeren’ staat meer informatie over de verschillende afwerklagen.

Dekvloer

Het vochtpercentage in de dekvloer mag slechts beperkt zijn. Een te vochtige deklaag kan namelijk problemen veroorzaken bij het aanbrengen van de afwerklaag. Zo kunnen bepaalde materialen gaan ontbinden of kunnen er schimmels ontstaan.

Indien de dekvloer nog te vochtig is moet u rekenen op een droogtijd van 1cm per week. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Het drogen kan bevorderd worden door het goed ventileren van de ruimte en het langzaam verwarmen van de ruimte. Zorg echter dat dit niet geforceerd gebeurt, hierdoor kunnen namelijk krimpscheuren ontstaan, zet de verwarming dus niet te hoog! Het aanbrengen van (dampremmende) folie bij een kleine hoeveelheid vocht kan helpen. Wanneer het vochtgehalte nog te hoog is, kan dit echter juist leiden tot schade. Het overschot aan vocht kan dan niet door de folie heen en verzameld zich op plekken waar de folie niet dicht is (randen en naden).

Iedere afwerklaag heeft zijn eigen vereisten. Zo moet de dekvloer voor bijvoorbeeld het plaatsen van laminaat egaal zijn. Daarnaast moet de dekvloer natuurlijk vrij zijn van scheuren om problemen in de toekomst te voorkomen. Mochten er onverhoopt toch oneffenheden in de dekvloer zitten, dan kunnen deze door middel van een flexibele ondervloer (zoals schuimfolies of vezelplaten) of egalisatiemortels worden verholpen.

Draagvloer

Een draagvloer kan onder andere worden vervaardigd uit hout of beton. Een (gewapende) betonnen draagvloer heeft onder andere als voordelen dat het veel trek- en drukkrachten kan verdragen, goed te isoleren is, toepasbaar is in woningen van meer dan twee niveau’s en prefab is. Ook een houten draagvloer behoort tot de mogelijkheden. Houten draagvloeren hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn maar toch een behoorlijke draagkracht hebben en thermisch goed isoleren. Elke situatie vraagt om een unieke oplossing, welke met de grote diversiteit in draagvloeroplossingen geboden kan worden. De draagvloer is uitermate geschikt voor het verwerken van leidingen en het aanbrengen van een dampremmende folie.