Kontakt

Aluminium kozijnen

Tegenwoordig worden steeds vaker aluminium kozijnen gebruikt in plaats van de stalen of ijzeren kozijnen zoals vroeger. Aluminium is natuurlijk vele malen lichter qua gewicht. Daarnaast is een aluminium kozijn vaak slanker en meer getailleerd. Dat past ook veel beter bij het type woningen van vandaag de dag.

Er wordt wel eens gezegd dat een aluminium kozijn niet tot niet voldoende isoleert. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Bij aanschaf van een aluminium kozijn is het belangrijk om te controleren of het kozijn een thermische onderbreking heeft. Door deze onderbreking blijft het warmteverlies beperkt. Kozijnen met een VMRG-keurmerk zijn voorzien van een thermische onderbreking.

Waarom kiest men voor een aluminium kozijn?

    Aluminium is duurzaam.
  • Er hoeft nauwelijks onderhoud gepleegd te worden aan aluminium. Dit komt door het materiaal niet elektrostatisch is. Het trekt dus geen stof en vuil aan, zoals andere materialen wel doen.
  • Aluminium is minder schadelijk voor het milieu dan houten kozijnen. Dit komt omdat aluminium, in tegenstelling tot hout, kan worden hergebruikt. Daarnaast is de bron voor aluminium onuitputbaar, ook dit in tegenstelling tot hout.
  • Ook qua isolatiewaarde hoeft een aluminium kozijn niet per definitie onder te doen voor een kunststof of houten kozijn. Zeker met de thermische onderbreking kan een goede isolatiewaarde worden behaald.
  • Aluminium kozijnen kunnen in alle wensbare kleuren geleverd worden.

Heeft een aluminium kozijn dan helemaal geen nadelen?

  • Een aluminium kozijn is onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Na een aantal jaar zal het kozijn gesteld moeten worden. Hierbij moeten de sluitingen worden gesmeerd en de schroeven worden aangedraaid.
  • Een houten kozijn kan altijd worden overgeschilderd. Bij een aluminium kozijn is dat niet het geval. Het is wel mogelijk om de kleur aan de binnenkant van het kozijn af te laten wijken van de buitenkant.