Kontakt

Boeidelen of Boeiboorden

Boeidelen, ook wel boeiboorden genoemd, zijn platen die worden gebruikt om een dakrand of dakgoot op een nette manier af te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afwerking van platte daken op woningen, dakkappelen, carports, kantoren en garages. Ook zie je deze afwerkvorm terug aan de zijkanten van een pannendak. Oudere, historische panden hebben vaak boeiboorden als een soort sierlijst als dakafwerking.

Voorheen werden voornamelijk houten boeiboorden gebruikt, tegenwoordig zien we steeds meer een verschuiving naar kunststof boeiboorden. Het voordeel van kunststof is dat er geen tot weinig onderhoud noodzakelijk is en dat het materiaal minder snel verweert. Wel is de investering in kunststof hoger dan de investering hardhouten in boeiboorden.

Problemen met boeiboorden

In de praktijk worden boeiboorden direct op de constructie gelijmd, geschroefd of op een andere manier bevestigd. Dit levert na verloop van tijd vaak problemen op. De boeiboorden kunnen gaan bobbelen, de verf laat los of de constructie waarop de boeiboorden zijn bevestigd gaat rotten. In de meeste gevallen komt dit doordat er geen ruimte voor ventilatie tussen de boeiboorden en de constructie is. Hierdoor hoopt vocht zich op achter de boeiboorden wat weer schimmel en houtrot als gevolg kan hebben.

Een andere oorzaak kan zijn dat de gezaagde kanten niet zijn afgewerkt met een randsealer. Deze sealer zorgt er voor dat er geen vocht in de platen kan trekken op de plaatsen waar het materiaal gezaagd is.

In alle soorten en maten

Boeiboorden zijn dus in verschillende materialen te verkrijgen. Denk hierbij aan massief hout, plaatmateriaal, kunststof, vezelcement, aluminium, trespa of keramiek. Daarnaast kunnen deze materialen op verschillende manieren worden afgewerkt om zo perfect aan te laten sluiten bij het soort dakbedekking, kleur van de gevel of welke wens dan ook.