Kontakt

Dak

Het type dak, de dakhelling, de vorm van het dak, het materiaal en de kleur van de dakbedekking dragen aanzienlijk bij aan de totale uitstraling van een huis. Het is daarom belangrijk hier een weloverwogen keuze te maken. Door het aanbrengen van dakramen of het toevoegen van een dakkapel kunt u extra accenten leggen op het dak en daarnaast het wooncomfort en de leefruimte vergroten.

Dakisolatie & Ventilatie

Warmte stijgt en hierdoor is het dak, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte van een huis. Er kan tot wel 30% warmte verloren gaan door het dak. Het is daarom van belang het dak op de juiste manier te isoleren, dat kan van zowel de binnen- als de buitenkant gebeuren. Voor welke oplossing wordt gekozen is onder andere afhankelijk van het type (hellend of plat), vorm en ligging van het dak. Naast goede isolatie dient het dak, evenals de ruimte onder het dak, voldoende ventilatie te hebben. Zodoende kunnen vocht- en schimmelproblemen voorkomen worden. Ventilatie kan op natuurlijk of mechanische wijze. Veel nieuwbouw woningen worden voorzien van volledige mechanische ventilatie om zo vochtige lucht af te voeren.

Voldoende daglicht

De ruimte onder het dak, de zolder, kan ingericht worden als bijvoorbeeld opbergzolder, slaapkamer of leefruimte. Afhankelijk van de bestemming is er behoefte aan voldoende daglicht. Door het plaatsen van een dakkapel of dakramen kan er daglicht de ruimte binnen komen. Dakramen geven meer daglicht per vierkante meter en zijn vaak een goedkopere oplossing dan het plaatsen van een dakkapel. Een dakkapel geeft echter meer leefruimte, omdat de staruimte vergroot wordt.

Verschillende soorten dakbedekking

De dakbedekking beschermt de dakconstructie tegen weersinvloeden. Het soort dakbedekking voor uw woning is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de dakconstructie en dakhelling van belang, de beoogde levensduur, de prijs en het uiterlijk van de dakbedekking. Dakpannen zijn bijvoorbeeld alleen toepasbaar op een hellend dak, hebben een lange levensduur (50 tot 100 jaar) en is relatief goedkoop. Voor platte daken wordt vaak gekozen voor een bitumen oplossing. Dit is relatief goedkoop, goed toepasbaar op een plat dak en heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar, waarbij EPDM wel meer dan 50 jaar probleemloos, zonder relatief veel onderhoud, kan worden toegepast.

Zonnepanelen

Het dak van een woning, hellend of plat, is in veel gevallen geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit en voorziet zo op een duurzame manier uw woning (deels) van energie. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en er ontstaan bij de omzetting naar elektriciteit geen schadelijke stoffen of broeikasgassen. Benieuwd naar de mogelijkheden en het rendement van zonnepanelen op uw dak? Dit is afhankelijk van veel factoren, vraag daarom altijd om extra informatie!


Meer informatie over Nieuwbouw Daken