Kontakt

Levenslang wonen: de badkamer, toilet en douche

De badkamer is een persoonlijke ruimte waar u even lekker kunt relaxen. Hierdoor wordt vaak veel aandacht aan de badkamer besteedt. Het is echter wel aan te raden om bij het samenstellen van uw badkamer niet alleen voor mooi te gaan, maar zeker ook op comfort, veiligheid en praktisch nut te letten. Een apart toilet moet altijd eenvoudig te gebruiken, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw bezoek. Voldoende ruimte rondom het toilet kan vaak al een oplossing bieden, evenals wandbeugels om eenvoudiger op en van het toilet te komen.

Comfort

Het aanbrengen van vloer- en wandverwarming maakt van de badkamer een comfortabele ruimte. Daarnaast kan spiegelverwarming voorkomen dat uw spiegel continue blijft beslaan. Goede ventilatie of afzuiging kan andere condens problemen voorkomen. U kunt uw badkamer of toilet natuurlijk voorzien van goede verlichting, een tweede wasbak of voldoende opbergruimte voor uw toilet- of bad accessoires. Zo kan bijvoorbeeld automatisch het licht aangaan wanneer u de deur van het toilet opendoet om naar binnen te gaan door middel van een bewegingssensor.

Toegankelijkheid

Voor verbeterde toegankelijk binnen uw badkamer of toilet kunt u denken aan oplossingen zoals een douchezitje of een ligbad met lage instap of deur. Ook aan het toilet kunnen aanpassingen worden gedaan om zo gemakkelijk op en van het toilet te komen. Denk hierbij aan een hoog-laag toilet of wand- en muurbeugels. Hebt u geen ligbad maar een douche? Een inloopdouche kunt u betreden zonder eerst in een (hoge) douchebak te moeten stappen.

Veiligheid

De combinatie van water en zeep kan zorgen voor een gladde vloer en kan ernstige gevolgen hebben. Met een anti-slipvloer kunt u dit voorkomen. U kunt eventueel ook een anti-slip coating aan laten brengen op uw bestaande tegels. Wand- en muurbeugels kunnen u extra houvast bieden. Ook qua sanitaire voorzieningen kunt u uw eigen veiligheid waarborgen. Neem bijvoorbeeld een thermostatische kraan waarvan de maximum temperatuur is ingesteld op 50 graden Celsius of een douchezitje waarmee u veilig kunt douchen.

Aandachtspunten:

  • Goede en voldoende elektrische voorzieningen
  • Alarminstallatie, brand- / rookmelder, persoonsalarm
  • Geen niveauverschillen, gelijke vloer
  • Thermostaatkraan met maximum temperatuur
  • Ligbad met lage instap of met een waterdichte deur
  • Inloopdouche in plaats van een (hoge) instap douchebak
  • Voldoende ruimte in de badkamer voor voldoende bewegingsvrijheid
  • Voldoende wand- en muurbeugels, steunpunten