Kontakt

Levenslang wonen

De term levensloopbestendigheid wordt ook wel eens omschreven als ‘levenslang wonen’ of ‘toekomstgericht wonen’. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat u zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen woning kunt blijven wonen. Hierbij spelen een aantal aspecten een belangrijke rol: Comfort, toegankelijkheid, flexibiliteit en veiligheid. Wanneer u gaat verbouwen, renoveren of een nieuwbouw woning gaat zetten is het niet noodzakelijk direct alle aanpassingen door te voeren, aangezien niemand de toekomst kan voorspellen. Wat dan wel? De woning wordt zo gebouwd, dat deze zonder al te veel ingrepen of hoge kosten aangepast kan worden aan de veranderende leefomstandigheden.

Om uw woning zoveel mogelijk voor te bereiden op een zorgeloze toekomst kunt u met een aantal aspecten rekening houden.

Beperk het aantal niveauverschillen

Wanneer u minder valide bent leveren niveauverschillen in uw woning problemen op. Het is daarom aan te raden, rekening houdend met de toekomst, om deze niveauverschillen zoveel als mogelijk te beperken. Denk hierbij aan drempels tussen bijvoorbeeld hal en woonkamer.

Voldoende ruimte

Voor het gebruik van een kinderwagen of een rolstoel is het gemakkelijk wanneer er voldoende ruimte is. Denk hierbij aan brede gangen, brede deuren en voldoende ruimte in keuken en woonkamer. Voor rolstoelgebruik is een minimale breedte van 90 centimeter wenselijk.

Goede toegankelijkheid

Binnen uw woning moeten alle ruimtes goed en eenvoudig toegankelijk zijn. Maar daarnaast moet uw woning zelf natuurlijk ook goed bereikbaar zijn, ook voor rollator, rolstoel of scootmobiel. Het vermijden van een grindpad naar de voor- of achterdeur voorkomt al veel problemen. Daarnaast is een hoogpolig vloerkleed of vloerbedekking natuurlijk ook niet ideaal. Een goed gedimensioneerde trap is ook noodzakelijk, eventueel voorzien van een tweede trapleuning. Hoe eenvoudiger de vorm van de trap, des te gemakkelijker is het later om een traplift te plaatsen.

Veiligheid

Een veilige woning is natuurlijk uitermate belangrijk. De gezinssituatie vraag om specifieke veiligheidsmaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer en de keuken. Wanneer u wat ouder bent wilt u wellicht een anti-slip tegel in uw badkamer, of een thermostaatkraan in de keuken of bijvoorbeeld koken op inductie in plaats van gas. Door hier tijdig rekening mee te houden kunt u goed voorbereid de toekomst tegemoet.

Extra ruimte creëren

Het is ook mogelijk dat uw kinderen binnenkort gaan studeren en u van de zolderkamer een studiekamer wilt maken of juist een slaapkamer. De bijkeuken verbouwen tot badkamer of extra slaapkamer behoort ook tot de mogelijkheden. Zodoende kunt u extra ruimte creëren voor uzelf of anderen binnen uw gezin. Hierdoor wordt de noodzaak om op zoek te gaan naar een andere woning minder noodzakelijk en kunt u op uw vertrouwde plekje blijven wonen.

Algemene aanpassingen in en aan het huis

Sommige aanpassingen kunt u beter door het gehele huis doorvoeren om zo uw woning levensloopbestendig te maken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Omgebogen deurklinken voorkomen dat u blijft haken, daarnaast verkleinen ze de kans dat u er met uw hand vanaf glijdt.
  • Verlichte schakelaars voor het bedienen van het licht of door middel van een afstandsbediening. Eventueel ook te gebruiken om gordijnen of rolluiken eenvoudig te openen en sluiten.
  • Voldoende brand- en rookmelders in huis, minimaal een per verdieping.
  • Wegwerken van bedrading van elektrische apparaten of netwerk om zodoende struikelpartijen te voorkomen. Daarnaast kunnen er geen zaken achter de draden blijven hangen waardoor u wellicht andere schade aanricht.
  • Antislip materiaal aanbrengen op gladde ondergronden, zoals een tegelvloer in de badkamer.
  • Trappen naar een bovenverdieping bij voorkeur met dichte treden en voorzien van antislipmateriaal. Daarnaast voldoende leuningen zodat u tijdens het traplopen voldoende houvast en ondersteuning heeft.


Meer informatie over Levenslang wonen