Kontakt

Verwarming

Ongeveer 67 procent van de energierekening bestaat uit kosten voor verwarming en warm water (gas en elektriciteit). CV- en warmwaterinstallaties gebruiken fossiele brandstoffen zoals gas of elektriciteit. Door gebruik te maken van CV- en warmwaterinstallaties op duurzame energie of hoog rendement kan het gebruik van fossiele brandstoffen worden beperkt. Dit zorgt voor een energiebesparing, net als het energiezuinig omgaan met verwarming en warm water.

Goede isolatie als basis

Het plaatsen van een HR-combiketel samen met minder energieverbruik levert gasbesparing op, logisch. De woning goed isoleren bespaart meer. Daarnaast volstaat een ketel met minder capaciteit in een goed geïsoleerde woning. Isolatie bespaart dus als het ware dubbel: door minder warmteverlies is er minder energieverbruik nodig. Om temperatuurschommelingen te voorkomen is het noodzakelijk dat ook de ventilatie op orde is. Dit voorkomt tevens tocht en vochtproblemen.

Vervang uw huidige ketel

Bent u niet tevreden over de capaciteit van uw huidige cv- of combiketel of is uw ketel simpelweg onzuinig? Vervang de ketel dan door een HR-combiketel. Dit verlaagt niet alleen de energierekening, het zorgt er ook voor dat het energielabel van uw woning verbetert en het comfort in uw woning wordt verhoogd. Een milieuvriendelijke keuze waarmee u bespaart op uw energiekosten. Een HR-107 combiketel bespaart per jaar zo’n € 270,- in vergelijking tot een VR-ketel. De eenmalige investering van € 2200,- heeft u dus binnen 9 jaar terugverdiend. Een zonneboiler, warmtepomp of HRe-ketel zijn nog duurzamer. De investering voor een van deze oplossingen ligt ook wel wat hoger.

Vloer- en wandverwarming

De warmte van vloerverwarming wordt over een groter oppervlak verdeeld. Hierdoor zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte. Door de betere verdeling van de warmte (spreiding) vindt er ook minder stroming van lucht plaats. Stroming van lucht heeft als nadeel dat de gevoelstemperatuur daalt. Vandaar dat vloerverwarming comfortabeler aanvoelt en de verwarming 2 tot wel 3 graden Celsius lager kan. Vloerverwarming valt, net als wandverwarming, onder lage temperatuurverwarming. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen doordat de temperatuur van het verwarmingssysteem maximaal 55 graden Celsius is. Wandverwarming wordt vaak ingezet als ‘bijverwarming’. Denk hierbij aan een badkamer met een beperkt verwarmd vloeroppervlak. De ondersteunende wandverwarming maakt de temperatuur toch comfortabel.

Warmte-terugwinsysteem

Een WTW-Ventilatiesysteem zorgt voor het afzuigen van verbruikte lucht uit uw woning en tegelijkertijd het toevoeren van frisse lucht. Deze lucht wordt gefilterd waardoor het binnenklimaat wordt beschermd tegen stof. Daarnaast wordt de afgevoerde warme lucht gebruikt voor het opwarmen van de koudere buitenlucht. Op deze manier hoeft de Cv-installatie de koude lucht (bijna) niet meer op te warmen. Een zelfde systeem is er ook voor water. Zo wordt bijvoorbeeld het warme afvalwater van het douchen gebruikt om het nog koude water vast op te warmen, zodat de Cv-installatie minder werk hoeft te doen om het water te verwarmen.

Warmtepomp

Met behulp van een warmtepomp kan op een energiezuinige manier een huis van warme lucht, koude lucht en warm tapwater worden voorzien. Een warmtepomp haalt, met behulp van een warmtewisselaar, warmte uit de aarde, uit water of uit de lucht en heeft een zeer hoog rendement. Hierdoor gebruiken warmtepompen weinig tot geen fossiele brandstoffen.

Een aantal tips

Om nog meer energie te besparen op het verwarmen van uw woning en water kunt u met de volgende zaken rekening houden:

  • Zet een uur voordat u naar bed gaat de thermostaat terug tot 15 graden.
  • Zet de thermostaat overdag, als u weg bent, terug naar 15 graden.
  • U hoeft de ruimtes waar u niet bent in huis, niet te verwarmen.
  • Sluit tussendeuren tussen 2 ruimtes, zeker tussen een koude en warme ruimte.
  • Doe gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Voorkom dat de gordijnen de radiatoren of convectoren bedekken.
  • Gaat u de badkamer verbouwen? Plaats een Douche-WTW in de afvoer. Deze WTW installatie verzamelt warmte uit het wegstromend douchewater om koud water te verwarmen. Hierdoor hoeft de ketel minder hard te stoken.