Kontakt

Beglazing

Via ramen en beglazing gaat veel warmte verloren. Het is daarom aan te raden om enkel glas te vervangen door isolerend glas. Onder isolerend glas vallen alle soorten die beter isoleren dan enkel glas. Dit isolerend glas bestaat uit minimaal 2 glasplaten met daartussen een ruimte, ook wel spouw genoemd. De manier waarop de tussenruimte (spouw) wordt opgevuld bepaald mede de isolatiewaarde. Bij dubbel glas zit er droge lucht tussen, bij HR+, HR++ en Triple Glas zit er edelgas in. Daarnaast zit er bij alle HR-glassoorten een onzichtbare coating aan de binnenzijde. Deze coating weerkaatst de warmte en laat zonlicht grotendeels door. Naast de energiebesparing heeft u met isolerend glas ook minder last van tocht, geluid en condensvorming.

Soorten isolerend glas

Het verschil tussen de verschillende soorten isolerend glas wordt bepaald door de isolatiewaarde van het glas. Bij glas wordt gemeten hoeveel warmte wordt doorgelaten, dit wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolerende werking. Triple glas heeft de best isolerende werking. Door de hogere kosten en de geringe extra besparing ten opzichte van HR++ wordt dit glas enkel gebruikt in woningen waar de hoogste isolatiewaarde wordt nagestreefd. In onderstaande tabel wordt een indicatie gegeven van de besparing op gas per m2 glas ten opzichte van enkel glas.

Soort glas U-waarde Gasbesparing / m2 glas Kostenbesparing / m2 glas
Enkel glas 5,8 - -
Voorzetraam zonder coating 2,7 13 m3 € 9,-
Dubbel glas 2,7 13 m3 € 9,-
Voorzetraam met coating 1,8 16 m3 € 11,-
HR 1,7 - 2,0 16 m3 € 11,-
HR+ 1,3 - 1,6 21 m3 € 14,-
HR++ Max. 1,2 23 m3 € 15,-
HR+++ 05 - 0,9 23 m3 € 16,-
* Deze tabel is van toepassing op een woning met een HR-combiketel, bij een gemiddelde temperatuur van 18 graden (dag en nacht) en bij een gasprijs van € 0,65 per m3 (prijspeil 2013 – 2014)
Bron: MilieuCentraal

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas. Dit glas heeft het uiterlijk van oud glas en heeft een geringe dikte zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Een raam in een bestaand kozijn beter isoleren kan door middel van een voorzetraam. Hierdoor wordt enkelglas op een eenvoudige manier toch dubbel glas.

Het investeren waard

Bij het vervangen van het bestaande glas door HR++ glas moet u er rekening mee houden dat de bestaande kozijnen waarschijnlijk aangepast worden omdat HR++ glas dikker is dan enkel- of dubbel glas. Wilt u de bestaande kozijnen vervangen, omdat deze bijvoorbeeld rot zijn, dan kunt u de nieuwe kozijnen direct op HR++ glas voorbereiden. Dubbel glas is zo’n € 15,- per m2 goedkoper dan HR++ glas. Echter, wanneer u eenmalig gaat investeren, kunt u beter uw geld uitgeven aan het iets duurdere HR++ glas. Deze extra investering heeft u, door de energiebesparing, binnen 2,5 jaar terugverdient. Op langere termijn is HR++ dus goedkoper dan dubbel glas.

Onderhoud de isolerende functie

Om de kwaliteit van isolerend glas te kunnen waarborgen is onderhoud aan kozijnen en hang- en sluitwerk essentieel. De zijkant van dubbel glas kan bij slecht onderhoud in contact komen met vocht, waardoor het dubbel glas lek kan raken en zijn isolerende functie kan verliezen. Door slecht hang- of sluitwerk kan het glas breken. Een gebroken of gebarsten ruit heeft geen of weinig isolerende waarde.